Jos muutat ulkomaille, ilmoita asiasta työttömyyskassaan ja kysy neuvoa jäsenyyden jatkamisen ja vakuutus- ja työskentelykausien siirron (EU/ETA-maat ja Sveitsi) suhteen.

Kysy neuvoa Rakennuskassasta myös silloin, kun asuinvaltiosi on edelleen Suomi, mutta työskentelyvaltiosi on jokin muu EU/ETA-maa tai olet lähdössä harjoittamaan yritystoimintaa EU/ETA-maahan.

Jos olet lähdössä työnhakuun EU/ETA-maahan tai Sveitsiin, ota yhteyttä TE-toimistoon. TE-toimiston luvalla voit lähteä työnhakumatkalle enintään kolmen kuukauden ajaksi. Ansiopäivärahan maksaminen voi jatkua, mikäli palaat takaisin Suomeen kolmen kuukauden sisällä lähdöstäsi. Edellytyksenä maksamiselle on se, että ilmoittaudut Suomeen palattuasi välittömästi työnhakijaksi. Mikäli jäät työnhakumaahan, päivärahaa ei voida Suomesta enää maksaa. Tällöin siirryt paikallisen lainsäädännön piiriin.

Jos paluupäiväsi Suomeen on yli kolmen kuukauden päästä lähdöstäsi, ansiopäivärahaa voidaan maksaa vasta, kun olet ollut Suomessa työssä tai TE-toimiston järjestämässä koulutuksessa neljä viikkoa.

Työskentely lähetettynä työntekijänä

Jos työskentelet ulkomailla suomalaiselle työnantajalle ns. lähetettynä työntekijänä, kuulut edelleen suomalaisen työttömyysturvan piiriin. Päätös Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta pitää hakea Eläketurvakeskukselta ennen muuttamista Suomesta. Eläketurvakeskus antaa A1-todistuksen mukaasi. Pidä jäsenyys Rakennusalan työttömyyskassaan voimassa koko ulkomailla työskentelysi ajan.

Työskentely EU/ETA-maassa

Jos olet työssä toisessa EU/ETA-maassa ja jäät työttömäksi työnhakijaksi työskentelyvaltioon, voit lukea työskentelyvaltiossa hyväksesi vakuutus- ja työskentelykausiasi Suomessa. Vakuutus- ja työskentelykaudet siirretään sähköisesti toisen maan viranomaiselta. Poikkeuksena osa EU/ETA-maista (Itävalta, Kreikka, Irlanti, Hollanti, Portugali, Romania, Slovenia ja Slovakia) käyttävät tietojen välitykseen vielä U1-lomaketta, joka sinun tulee pyytää, kun olet lähdössä johonkin näistä maista.

Ruotsissa ja Tanskassa ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan maksaminen edellyttää Suomen tavoin työttömyyskassan jäsenyyttä. Sinun kannattaa siis liittyä Ruotsissa ja Tanskassa työttömyyskassan jäseneksi, jotta oikeutesi ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan jatkuu. Ota yhteyttä paikalliseen työttömyyskassaan, niin saat tarkempia neuvoja kassaan liittymisestä ja siihen liittyvistä edellytyksistä sekä määräajoista.

Muissa EU/ETA-maissa on yleinen työttömyysvakuutus eikä vakuuttaminen työttömyyden varalta edellytä sinulta yleensä erityisiä toimia työskentelysi aikana.

Kun muutat Suomeen työskenneltyäsi EU/ETA-maassa tai Sveitsissä

Voit lukea Suomessa hyväksesi vakuutus- ja työskentelykausia muista EU/ETA-maista. Jos jäät työttömäksi, ennen kuin ansiopäivärahan saamiseksi vaadittu työssäolo- ja jäsenyysehto on Suomessa täyttynyt, ansiopäivärahan saamisen edellytykset voivat täyttyä toisessa EU/ETA-maassa tehdyn työn perusteella. Ruotsista ja Tanskasta luetaan ansioturvaan hyväksi vakuutus- ja työskentelykaudet ainoastaan työttömyyskassan jäsenyysajalta.

Vakuutus- ja työskentelykaudet siirretään sähköisesti toisen maan viranomaiselta. Poikkeuksena tähän ovat Itävalta, Kreikka, Irlanti, Hollanti, Portugali, Romania, Slovenia ja Slovakia. Näiden osalta sinun tulee pyytää U1-lomake ennen paluutasi Suomeen.

Muut kuin EU/ETA-maat ja Sveitsi

Jos olet työskennellyt muussa kuin EU/ETA-maassa, et voi lukea hyväksesi toisessa maassa kertyneitä vakuutus- ja työskentelykausia. Suomalaista työttömyyspäivärahaa saadaksesi sinun tulee olla Suomessa asuva ja täyttää kaikki etuuden saamisen edellytykset Suomessa.

TE-toimiston ohjeet ulkomaille lähdöstä

Töihin tai harjoitteluun ulkomaille